Vihreä tee

Vihreän teen historia ja tuotanto

Vihreän teen käyttö historiassa

Teetä on käytetty Kiinassa jo yli 4000 vuotta sitten. Vihreätä teetä on perinteisesti käytetty sekä juomana että lääkkeenä useimmissa Aasian maissa. Sitä on käytetty esimerkiksi kontrolloimaan verenvuotoa, parantamaan haavoja, sääntelemään ruumiinlämpöä, verensokeria ja edistämään ruoansulatusta. Lisäksi sen on uskottu olevan yleensä ottaen terveellistä varsinkin ihmisen sisäelimille, kuten sydämelle.

Vihreän teen tuotanto

Vihreän teen tuotannossa pensaita viljellään riveissä, jotka leikataan siten, että ne tuottavat versoja säännöllisellä tavalla. Yleensä sato korjataan kolmesti vuodessa. Vuoden ensimmäisessä sadossa on parhaimmat lehdet ja tämä vaikuttaa myös teen hintaan. Vihreä tee käsitellään ja viljellään eri tavoin riippuen siitä, millaista vihreää teetä halutaan. Käsittelyssä teen lehtien hapettuminen pyritään estämään ja siten säilyttämään polyfenoleja ja antioksidantteja, jotka ovat vihreän teen tärkeitä etuja. Kasvuolosuhteissa on kaksi peruslinjaa auringossa kasvattaminen ja varjossa kasvattaminen.