Vihreä tee

Vihreän teen terveysvaikutukset

Näyttöä on siitä, että säännöllisesti vihreää teetä juovilla voi olla pienempi riski sairastua sydänsairauksiin ja tiettyihin syöpätyyppeihin.

Vihreä tee myös kohottaa aineenvaihduntaa, joka osaltaan saattaa olla auttamassa laihdutustavoitteiden saavuttamisessa. Vihreän teen uutteen sisältämät polyfenolien ja kofeiinin on todettu tehostavan aineenvaihduntaa 4% kohottamatta sydämensykettä.

Tutkimukset viittaavat siihen, että vihreä tee parantaa insuliiniherkkyyttä sekä alentaa veren huonoa, LDL­kolesterolia. Vihreän teen nauttimisella näyttää olevan vaikutusta lisäksi verenpaineeseen alentavasti.

Teen sanotaan virkistävän ja rauhoittavan. Vihreästä teestä on tehty paljon tieteellisiä tutkimuksia mahdollisten terveyshyötyjen kartoittamiseksi. Antioksidantteina toimivien katekiinien korkea pitoisuus vihreässä teessä tekee siitä monipuolisen ja terveellisen juoman. Yhdysvaltain maatalousministeriön vuonna 2007 tekemän tutkimuksen mukaan vihreän teen flavonoidipitoisuus on suurempi kuin saman määrän yleisesti terveellisinä pidettyjen ruokien tai juomien kuten tuoreiden hedelmien tai vihannesten mehujen. Flavonoideilla on antioksidatiivisia ja antikarsinogeenisia ominaisuuksia. Samassa tutkimuksessa todettiin, että eri teelaatujen kesken on flavonoidipitoisuuksissa kuitenkin huomattavaa vaihtelua. Huomionarvoista on se, että jos halutaan maksimoida teen terveysvaikutukset, sitä ei tulisi nauttia maidon kanssa, koska maito estää teen flavonoidien toimintaa. Teen flavonoidit imeytyvät herkästi suolistosta vereen, niiden pitoisuus veressä on suurimmillaan pari tuntia teen nauttimisen jälkeen.

Vihreän teen väitettyjä terveysvaikutuksia ovat muun muassa:

 • estää kariesta
 • estää pahanhajuista hengitystä
 • estää rasvamaksan syntymistä
 • estää vanhenemismuutoksia
 • estää diabetesta
 • vähentää sydänkohtausriskiä
 • vähentää riskiä sairastua dementiaan
 • vähentää riskiä sairastua parkinsonintautiin
 • nopeuttaa mahahaavan paranemista
 • suojaa ihoa uv­säteiltä
 • vähentää riskiä sairastua joihinkin syöpätyyppeihin

Aasialainen paradoksi

Aasiassa, missä ihmiset tupakoivat huomattavasti runsaammin kuin länsimaissa, sairastutaan harvemmin sydän­ ja verisuonitauteihin sekä syöpään. Tähän syyksi arvellaan olevan runsas vihreän teen kulutus. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan olemassa varsinaista tieteellistä näyttöä siitä, että pienempi sairastuvuus näihin sairauksiin olisi juuri vihreän teen ansiota.

Vihreän teen kofeiini ja teaniini

Vihreä tee sisältää kofeiinia alle puolet siitä mitä musta tee ja noin viidesosan suodatinkahvin sisältämästä määrästä. Kofeiiini määrä vaihtelee teelaadusta riippuen. Teen kofeiinilla, jota sanotaan myös teiinikisi, on piristävä vaikutus.

Vihreän teen L­-teaniini (eri aine kuin teiini) on aminohappo, jolla on rauhoittava vaikutus ja se lisää keskittymiskykyä. L­teaniini muunmuassa nostaa aivojen dopamiinitasoja. Vihreä tee siis yhtäaikaa piristää ja ja rauhoittaa. L­teaniinin arvellaan myös vahvistavan imuunipuolustusta tulehduksia vastaan.